fredag 5 december 2014

Hänt i veckan

Hej hej i julruschen!
Hoppas ni haft en bra vecka. Det har vi, lite väl ruschigt stundvis, men också med mycket trevligheter. Jag försöker göra bort julklappsinköpen nu och inte vänta med allt till sista veckan, för det stressar mig lite.
Vi har pysslat med pepparkaksbak, lussebak och önskelistor. En kväll hade vi mysigt adventsfika med alla grannarna hos Olssons. Å så var jag & Edith på en trevlig mingelkväll med inspirerande föreläsningar på jobbet igår.

Bilder från veckan!
En dag var det en gummibandsklubba i kalendern för Pise.

Hey sweetie ♥

Lite brödbak igen ;)

Gott naanbröd med matyoghurt i. Med receptet från en riktig kokbok! (inte från nätet alltså :)) Kul för omväxlings skull.
Brödet passade perfa till potatis-och purjolökssoppan.

 Det har arbetats med önskelistor till Tomten ♥


Å jag har beställt och fått hem ljuvliga klänningar till tjejerna.

Sen så har jag bakat den goda saffranskakan med mandelmassa & kardemumma igen.
Den mumsade vi på vår adventskväll med grannarna.

Receptet är från den bästa baksidan :) Hembakat

Saffranskrans med mandelmassa & kardemumma
½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker

2 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 nypa salt
½ dl strösocker

1 ägg
50 g smör, rumsvarmt

7–9 dl vetemjöl
Fyllning
150 g mandelmassa
50 g smör, kylskåpskallt
½–1 tsk stötta kardemummakärnor
ca ¾ dl strösocker
Garnering
1 ägg

pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.
3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.
4. Lägg en degrundel i bottnen på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda kransen  längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.

Beautiful sky ♥
flera dagar i rad.

Premiär för lilltjoppan att sitta i stolen vid matbordet,
 å vilken grej alltså!

Pepparkaksbak

med Girlsen E ♥

Julblomma till min fina grannfru Lina ♥

Gott & mysigt adventsfika tillsammans med alla grannar.

 Delar av granngänget :)

 Fintavlan har äntligen kommit upp på sin plats igen ♥
(efter att tråden släppt, jag säger bara tuuur att pärltavlan höll!! Nu är den säkrad och kommer garanterat hålla!)

 Å den här fantastiska fick en ny plats ♥

 Badmorgon.

 Sisters ♥
Dom här två har redan ett väldigt speciellt band märker man, det är helt underbart att se hur dom båda lyser upp mot varandra.

 Sötnos med nytt hårspänne.


Det här med gröt, inte så poppis ännu. Men vi har ju bara provat några gånger ännu.

  Utan tvekan IFK Umeås gulligaste supporter,
 i body som pappan köpt på kansliet.

 Visst vill man ba pussa på na!


 Å så det här!
Bland det bästa i dessa tider.
Julkalendermorgnarna ♥ Med hela familjen.

 Fredagsmorgon i favoritpantsen. Som nu är på rea ~ ForGoodLuck ~
Tips tips!

 Ursköna, fina och helt underbara!

Ha en lovely helg. Ingen stress, det ska jag försöka med ;)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar