söndag 10 juni 2012

Risotton

Risotto med spenat & vitlök
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
olja
4 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
1,3 liter varm grönsaksbuljong
2,5 dl färskriven parmesan (och ev. även lite extra ost i bitar)
några nävar babyspenat
salt och nymalen svartpeppar

Fräs löken i rikligt med olja. Vänd ner riset och blanda väl med löken. Rosta riset någon minut på ganska hög värme. Häll sedan på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt den varma buljongen, men inte allt på en gång. Börja med ca 5 dl så att riset täcks. Beräkna koktiden på riset från att du häller på buljongen. Rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan ca 1 dl i taget. Sänk värmen lite. Risotton ska koka lugnt och behöver röras om ofta. Det tar ca 17-20 min. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner den färskrivna osten och ostbitarna. Se till att risotton är lös när osten tillsätts, för osten gör risotton fastare. Vänd ner babyspenaten och smaka av med salt och peppar. Ät gärna på varma tallrikar!





2 kommentarer: