lördag 16 februari 2013

En sjukt god kaka

En lördag som haft lite söndagsfeeling nästan.
Fin morgon- men väl tidig.
Innan kl sju var hela huset vakna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 I min coola LA tisha. Elise i prickig klänning köpt av farfar i Thaien. 
Å appropå Thaien!! Familjerna Kemi Grenholm: Ha nu så grymt sköna veckor där!!
 
 Världens sötaste finaste gostrumpa Pise ♥
med hårspänne som inte får sitta kvar längre än högst någon minut, men sen vill hon på direkten att man ska spänna fast det igen.

Vi har då bakat en sjukt god kaka idag. Lånade först lite bakformar från höger och vänster. Man skulle ha två eller tre formar beroende på storlek (21 eller 24 cm).

 Tre olika skålar med smaskigt till Caramel Butter Cream.
*Vispat smör- myckeee smör!!
*Len och god maräng
*Karamelliserad kondenserad mjölk
När man blandade ihop dessa tre, fick man typ den godaste smeten ever!

 
som alltså var fyllningen emellan Banankakorna samt uppe på kakan.

Tyvärr blev min cream lite väl lös i konsistensen, så det var svårt att få till nånting snyggt... men nå så grymt gott!!
Kan även tänka mig att äta den i en skål med sked.

Receptet (av Roy Fares) kommer här:

Banana cake
4 st Bananer
2 tsk Citron saft + zest från 1/2 citron
7 1/2 dl Vetemjöl
2 tsk Bikarbonat
1 1/2 msk Vaniljsocker
3 dl Mjölk  + 1 1/2 tsk Vitvins vinäger
180 g Smör – rumstemperatur
5 1/2 dl Strösocker
3 st Ägg

Banana cake: Sätt ugnen på 140 grader. Smörj 3 st 21 cm runda bakformar med smör, lägg bakplåtpapper i botten och mjöla sidorna med vetemjöl. Eller så går det lika bra att använda 2 st 24 cm runda bakformar (det gjorde jag). Mosa bananerna, blanda i citronsaft och citron zest. Sikta vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker i en bunke. Blanda mjölk och vitvins vinäger. Vispa smör och strösocker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda i dem torra ingredienserna med lite i taget av mjölken. Sist blandar du i mosade bananer, blanda väl. Fördela ut smeten jämt i alla bakformar och grädda på 140 grader i ca 40 min (jag hade den inne nästan 60 min, man får sticka å kolla när den är klar). Ta ut bottnarna ur ugnen, låt svalna.

Caramel buttercream
650 g Smör – osaltat – rumstemperatur
3 1/2 dl Strösocker
1 dl vatten
4 st Äggvitor
2 st Burkar Karamelliserad kondenserad mjölk

Caramel buttercream: Vispa smör vitt och fluffigt. Blanda strösocker och vatten i en kastrull och sätt på platan och låt koka till 121 grader. Under tiden vispar du äggvitan på mellan hastighet i en ren bunke då maräng är känsligt. När termometern börja visa 117 grader börjar du vispa marängen till ett fast skum. När sockret nått sin temperatur häller du i det i marängen med en tun stråle samtidigt som du vispar på max hastighet. Vispa sedan marängen på mellan hastighet till den är kall. Blanda i vispat smör och Karamelliserad kondenserad mjölk. Hittar inte du Karamelliserad kondenserad mjölk i butiken så kan du köpa vanlig kondenserad mjölk och koka burken i vatten i ca 3 timmar och låta svalna innan du blandar i den med smörkrämen.
Sätt ihop tårtan med lagom tjockt lager med caramel buttercream mellan varje botten. Stryk upp tårtan med resten och dekorera valfritt eller som mig med en stjärntyll.


Vi sparar en bit till när pappan kommer hem imorgon, för vi vet att han också gillar banankaka och kolakräm.
Nu snart Mello- ska spana efter alla man känner i publiken!
Puss!






2 kommentarer:

  1. Letade efter en god kaka o hamnade på din sida, den verkar riktigt god. Vet du om man kan förbereda den en dag innan o den blir lika god?? /Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går jättebra! Förvara den i kylen. Lycka Till!
      Kram E

      Radera