lördag 6 oktober 2012

Fredagens middag


Helstekt fläskfilé med balsamicobakad rödlök, jordärtskockspuré och morotsstrimlor.
 Alltså, detta måste ni prova laga! En av våra absoluta favoriträtter som är väldigt enkelt att göra och så fantastiskt smakrikt och gott.

 Rosta lök med lite olja i ugn.

 Mycke lök!

 Viktigt med fläskfilé ju- är det färdigt?? Lättast om man har en termometer såklart. 70° ska innertemperaturen vara.

 Mustigt goda smaker. Köttet blir så grymt saftigt och himla gott. Jordärtskockspuré och morotsstrimlor till.


Receptet kommer här:

4 portioner

Ingredienser

1 kg jordärtskockor 
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
4 rödlökar
2 msk olja
1 tsk färsk eller torkad timjan
1 fläskfilé 600 g
2 msk smör
2 dl balsamicovinäger
1 msk kalvfond
1 dl vatten
2 morötter
1 msk smör
salt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i kallt vatten gärna med lite pressad citronsaft. Koka dem i vatten med en buljongtärning, tills de är helt mjuka. Sila av kokvattnet.
Mixa jordärtskockorna, späd med grädde och låt puttra en stund till lagom konsistens. Smaka av med salt och nymalen peppar.
Sätt ugnen på 200. Skala och skär rödlöken i halvor, skiva dem tunt. Sprid ut löken på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja. Smula över timjan, salta och peppra. Rosta i ugn i ca 10 min. Rör runt någon gång så att den inte bränns utan blir mjukt och jämnt rostad. Lägg löken i botten av en ugnsfast form.
Putsa fläskfilén och stek den i smör i en stekpanna, så att den får vacker färg runtom. Salta och peppra och häll på hälften av balsamicovinägern, 1 msk kalvfond och 1 dl vatten. Lägg fläskfilén på löken i ugnsformen och slå på vinäger-skyn och häll över resterande vinäger. Sänk ugnsvärmen till 150 och stek klart köttet i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 70.
Skala och hyvla morötterna i tunna skivor. Lägg dem på en plåt och ringla lite olivolja över samt salta och peppra. Servera fläskfilén med den balsamicorostade löken, jordärtskockspurén och morotsstrimlor. Dekorera ev med timjan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar